Blogg-Den stora förändringen

Den här tiden på året pratas det mycket om förändring, ”det är nu jag ska”, ”nu får det vara slut med” osv. Men många upplever att det sällan blir någon stor förändring eller någon alls. Det i sin tur skapar stress och besvikelse som ger dålig självkänsla.

Men ger man sig själv möjligheten att lyckas?

Vart startar din resa? Börjar den vid start eller mål? Om du startar resan utan att planerat hela resan, kanske du inser när du passerar Arboga att du ska till Köpenhamn. Insikten blir att du tagit fel väg, en omväg eller? Det är svårt att säga att du egentligen gjort fel. Du har ju inget att direkt jämföra med. Om man letar efter efter ett mål kan det vara bra att påbörja saker för att inse att det här vill jag inte. Genom det kommer du fram till vad du egentligen vill.

Men vill du uppnå en förändring, nå ett mål eller bli av med en dålig vana måste du planera resan innan du ska göra den för att veta hur, vart och när. Genom att spola fram en film i hjärnan där du ser dig lyckas med det du vill uppnå ger det dig styrka, mod och många svar. Jag brukar alltid föreställa mig en plats, glada människor, att jag lyckas och genom det känner jag mig lycklig. Jag får in en känsla av att det kommer gå vägen, jag får in en känsla av glädje och det ger mig målbild, drivkraft och inspiration. Backar jag sedan filmen till idag så får jag svaret på vad krävs av mig för att nå det tänkta målet utifrån där jag är idag. Då vet jag hur lång resan behöver vara, hur många delmål behöver jag sätta och vart ska dom vara. Sen trycker jag på play och börjar min resa.

Ju mer ärlig du är om din nuvarande status ju mer kommer resans längd och delmålen att stämma överens med verkligheten. Sen får man ibland korrigera efter resans gång. Men faktum är att oftast stämmer det väldigt bra.

Tänk dig en slalomåkare som ger sig ut i tävlings backen och inser att det finns inga käppar ut placerade. Man kör igenom åket i tron att det är rätt. För att sen inse att man hamnat i hotellobbyn istället för målområdet. Har hen gjort ett bra eller dåligt åk?

Patrik Jarnstam – Jarnstam coaching

Coach inom löpning, mental träning och föreläsare om mentala nycklar och drivkraft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *